Przejdź do treści

Jak w prosty sposób wygładzić krem na torcie?

Fot. mat. prasowy

Idealnie gładki, równy i doskonały w smaku tort, to niewątpliwie jeden z najbardziej wyczekiwanych elementów każdej uroczystości. Dopracowane boki i krawędzie, już same w sobie są dekoracją, dlatego też nierzadko wystarczy niewielki element ozdobny, aby uzyskać perfekcyjny wypiek. W tym artykule podpowiemy Ci, jak w kilku prostych krokach wygładzić krem na torcie. Zapraszamy do lektury.

Po pierwsze – przygotuj biszkopt do tynkowania

Prawdopodobnie nikogo nie zdziwi fakt, że podstawą każdego tortu jest biszkopt. Żeby móc uzyskać idealny efekt dekoratorski, najlepiej wybrać taki rodzaj wypieku, który będzie charakteryzował się nieco ciężką i bardziej stabilną strukturą. Jak się okazuje, bardzo dobrze w tynkowaniu sprawdzają się biszkopty z dodatkiem oleju lub wody. Przechodząc jednak do czynności związanych z przygotowaniem biszkoptu do tynkowania, należą do nich:

  1. Równe pokrojenie blatów biszkoptu (nie powinny być zbyt cienkie). Idealnym narzędziem, które pomoże w uzyskaniu optymalnego efektu, jest nóż strunowy. Możesz go kupić w e-sklepie Puder Cukier, pod adresem pudercukier.pl.
  2. Przygotowane rantu do tortu. Idealne linie otynkowanego tortu, zaczynają się już na etapie przekładania biszkoptu nadzieniem. Żeby ułatwić sobie pracę i uformować tort w prostej linii, wystarczy użyć w tym celu metalowy rant lub ten stworzony z papieru do pieczenia.
  3. Przekładanie tortu nadzieniem. W trakcie przekładania tortu, warto pamiętać o wykonaniu rantu z kremu maślanego. Zabezpieczy on wypiek przed wypływaniem nadzienia, po pierwszym schłodzeniu stężeje i utrzyma ciężar biszkoptu, a także będzie tym samym kremem, którym obłożysz tort, dzięki czemu unikniesz rozmaitych trudności, podczas nakładania tynku. Tort przełóż wybranym nadzieniem. Zadanie to niewątpliwie ułatwi packa cukiernicza. Tak przygotowany wypiek, umieść w lodówce, aby należycie się schłodził.

Po drugie – otynkuj tort i dokładnie go wygładź

Dobrze schłodzony tort, który został uprzednio przełożony nadzieniem, można poddać tynkowaniu. Czynność tą wykonasz w kilku prostych krokach:

  1. Ujarzmij okruszki. Nałóż cienką warstwę kremu na wierzch i na boki tortu. Wyrównaj ją stosując akcesorium, jakim jest szpatuła cukiernicza, a następnie umieść wypiek w lodówce na około 15 minut, aby krem związał okruszki.
  2. Po schłodzeniu nałóż kolejną, grubą warstwę kremu zarówno na wierzch, jak i na boki ciasta.
  3. Wygładzaj boki tortu, z zastosowaniem specjalnego narzędzia, jakim jest packa do ciast. Pamiętaj, aby za każdym razem pozbywać się z niej nadmiaru kremu.
  4. Wygładź ostatecznie wierzch ciasta, zbierając nadmiar kremu od zewnętrznej krawędzi do wnętrza wypieku.

Gdzie kupić akcesoria do tynkowania tortu?

Jak widać tynkowanie tortu nie jest trudne, a wymaga jedynie dysponowania odpowiednimi akcesoriami. Duży ich wybór znajdziesz w ofercie e-sklepu Puder Cukier, pod adresem: https://pudercukier.pl/1251-szpatuly-skrobki. Olbrzymia dostępność produktów, pozwoli Ci na skompletowanie własnego zestawu narzędzi do tynkowania tortu. Sprawdź asortyment sklepu i wybierz akcesoria, dostosowane do Twoich potrzeb.

(artykuł sponsorowany)

Obserwuj w Google News:

Google News
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Chcemy poznać Twoją opinię na ten temat, zostaw komentarzx