Gabriele Muccino – sylwetka reżysera “Najlepsze lata”

Gabriele Muccino sylwetka reżysera
Gabriele Muccino, fot. mat. prasowy

OBSERWUJ NAS:

“Najlepsze lata” to nakręcona z rozmachem opowieść o przyjaźni i miłości. Film wyreżyserował Gabriele Muccino, włoski reżyser polskim widzom znany głównie z amerykańskich produkcji, w których występowały gwiazdy światowego kina: Will Smith, Russell Crowe, Uma Thurman Gerard Butler.

Do swojego najnowszego, tym razem włoskiego filmu zatrudnił czołówkę włoskich aktorów. Są to m.in. Micaela Ramazzotti (“Zwariować ze szczęścia”) oraz Pierfrancesco Favino (“Zdrajca”, “Suburra”). Gabriele Muccino jest cenionym włoskim reżyserem, scenarzystą i producentem. Urodził się w 1967 roku w Rzymie, pochodzi z artystycznej rodziny. Porzucił studia filologiczne na rzecz kina i terminowania w rzymskim Centro Sperimentale di Cinematografica. Swoją karierę rozpoczynał od krótkich metraży pokazywanych na antenie włoskiej telewizji Rai Uno. W pełnym metrażu zadebiutował w 1998 roku filmem „Ecce facto”, ale prawdziwym przełomem okazał się jego trzeci film. Nakręcony w 2001 roku „Ostatni pocałunek” przyniósł mu m.in. nagrodę publiczności na Sundance Film Festival oraz nagrodę Davida Donatello za najlepszą reżyserię. Ten film przyniósł międzynarodową rozpoznawalność, i stał się dla niego przepustką do pracy w Hollywood.

Gabriele Muccino sylwetka reżysera

W Fabryce Snów Muccino nakręcił do tej pory kilka filmów. Najbardziej znanymi tytułami są dwa obrazy z Willem Smithem „W pogoni za szczęściem” (2006) oraz „Siedem dusz” (2008). W 2012 powstał jego kolejny film za Oceanem. Tym razem do współpracy zaprosił całą plejadę hollywoodzkich gwiazd. W “Trenerze osobistym” wystąpili m.in. Gerard Butler, Jessica Biel, Uma Thurman, Catherine Zeta-Jones oraz Dennis Quaid. Ten sportowy komediodramat został ciepło przyjęty zarówno przez krytyków jak i publiczność co pozwoliło Muccino na kolejną produkcję. Tym razem zaprosił do współpracy Russela Crowe, Amandę Seyfried, Diane Kruger oraz Jane Fondę. Film “Ojcowie i córki” przyniósł mu ponownie bardzo dobre recenzje.

Reżyser jednak nie porzucił pracy w swojej ojczyźnie. W 2018 roku nakręcił włoski dramat “W domu wszystko ok.”, w którym zagrali jego ulubieni aktorzy Pierfrancesco Favino oraz Stefano Accorsi. W tym roku wraca do Polski ze swoim najnowszym włoskim filmem. “Najlepsze lata” to przepiękna historia wilelkiej przyjaźni i miłości, rozgrywająca się na przestrzeni czterdziestu lat, na tle najnowszej historii Włoch. W rolach głównych wystąpiła czołówka włoskich aktorów, m.in. Micaela Ramazzotti oraz Pierfrancesco Favino.

ZOBACZ:  Pora na przygodę: Odległe krainy - w grudniu na Cartoon Network
instagram.com/gmuccino | Gabriele Muccino sylwetka reżysera

Gabriele Muccino – filmografia:

  • 2020 Najlepsze lata / Gli anni più belli
  • 2020 Calabria, terra mia (kr.m.)
  • 2018 W domu wszystko ok. / A casa tutti bene
  • 2018 Vasco e Viola (kr.m.)
  • 2016 Nadeszło lato / L’estate addosso
  • 2015 Ojcowie i córki / Fathers and Daughters
  • 2012 Trener bardzo osobisty / Playing for Keeps
  • 2010 Baciami ancora
  • 2010 Senza tempo (kr.m.)
  • 2008 Siedem dusz / Seven Pounds
  • 2007 Heartango (kr.m.), Viva Laughlin (serial TV – jeden odcinek) i Nera (kr.m.)
  • 2006 W pogoni za szczęściem / The Pursuit of Happyness
  • 2006 Kogo tu szukacie? / Chi siete venuti a cercare? (TV dok.)
  • 2004 Giovani talenti italiani (segment: 14 agosto)
  • 2003 Pamiętaj mnie / Ricordati di me
  • 2001 Ostatni pocałunek / L’ultimo bacio
  • 1999 Na zawsze ty / Come te nessuno mai
  • 1999 Gli amici di Sara (TV dok.)
  • 1998 Ecco fatto
  • 1996 Intolerance (segment: Max suona il piano)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Chcemy poznać Twoją opinię na ten temat, zostaw komentarzx
()
x